16. hamilelik haftası

16-weeks

Bebek;

Bebeğinizin boyu 108-116 mm, ağırlığı ise yaklaşık 80 grama ulaşmıştır.

Yüz kaslarının gelişmesinden dolayı ağzını açıp kapatabilir ve göz kapaklarını oynatabilir. Gözler, kulaklar ayrıca kızlardaki yumurtalıklar vücütta olması gerektiği yerdedirler. Bebeğin bağırsaklarındaki fötal dışkı birikir.

Bebeklerin bacakları bu haftada kollarından daha uzundur ve rahim içinde bol miktarda yerleri olduğundan bol bol hareket ederler. Bebeğinizin el ve ayak tırnakları da bu gebelik haftasından itibaren daha da uzar.

Göbek kordonu sistemi olgunlaşmış ve bebeğin eşi olan plasenta, bebekle eş değer büyüklükte olmuştur. Bebekte solunum hareketi ve ışığa karşı refleksortaya çıkmaya başlar. Bebeğin cinsiyetini ultrason ile tespit etmek mümkün olabilir.

Anne;

Rahminizin bebek ve plasenta ile beraber büyümesi ile amniyo sıvısı da artar.Bu haftada üçlü tarama testide(down sendromu) yapılmalıdır.Üçlü test sonuçlarına göre down sendromu riskinin yüksek olduğu durumlarda amniyosentez yapılarak bebeğin içinde bulundugu sıvıdan örnek alınması ve kromozom testlerinin yapılması söz konusu olabilir.

Damarlarınızdaki toplam kan miktarı tüm gebelik boyunca, gebelik öncesine göre %40-50 oranında artar. Bu artış gebeliğin en erken dönemlerinde başlar ve 16. haftada hızlanır. Kan miktarının bu kadar artmış olması burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtilere neden olabilir.

Artan kan hacmi büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemlidir. Bu nedenle kalbiniz daha çok çalışır.O nedenle bu haftalarda nefes nefese kalıyormuşunuz gibi bir hisse kavuşabilirsiniz.

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.