6. hamilelik haftası

6-weeks-pregnant

Bebek;

Dışarıdan bakıldığında hamileliğiniz henüz belli olmuyor ancak, 6 haftada bebeğinizin başlıca organları kalp,akciğer, beyin, karaciğer, mide gelişim gösterip büyüyor.

Biraz sancılı günler geçiriyor olabilirsiniz ama sizi mutlu edecek güzel bir haber var: 6.haftada bebeğinizin ağzı, burnu, kulakları, çenesi ve yanakları oluşmaya başlıyor.

Anne;

6.Haftada anne adayının vücudunda pek fazla değişim görülmez. Yani dışarıdan bakıldığından gebe olduğunuz anlaşılmaz ancak muhtemel (kişiden kişiye değişir) bir takım değişiklik ve hassasiyetler yaşayabilirsiniz.

Örneğin, altıncı haftada beliniz kalınlaşmaya başlayabilir, ortalama 500 gram ya da 1 kilo arasında kilo almışda olabilirsiniz. Yanı sıra, rahminizin boyutuda değişir. Göğüs uçlarında koyulaşmalar görülebilir. Kıyafetleriniz sebebi ile (özellikle pantolon) karın gölgenizde rahatsızlıklar yaşabilirsiniz.

Tuvalete gidiş sayınız artar ve gebeliğin pek çok rahatsız edici belirtilerini hissedebilirsiniz.

Bu haftada kendinizi biraz bölünmüş gibi hissedebilirsiniz. Yani bunalımdaymışsınız gibi, bir gün keyifli, bir gün mutsuz. Bu ve benzeri durumlar kesinlikle normal durumlardır. Çünkü hormanlarınız sürekli değişiyor buda duygularınızda dalgalanmalara sebep oluyor.

Hamileliğinizin  ilk haftalarında kanama görülebilir veya tam aksine görülmeye de bilir. Endişelenecek bir durum yoktur ama yinede düşük riskine karşın doktorunuzu durumdan haberdar etmenizde fayda var. Hamilelerin 4/1′inde hafif vajinal kanama, idrar sonrası iç çamaşırının veya tuvalet kağıdının kanlanması yaygın olarak görülen bir olaydır. Yalnız, bu kanamalar düşüğün veya dış gebeliğin ilk işareti olarak da görülebilir. Eğer bir kanamanız varsa doktorunuza mutlaka başvurun.

Ayrıca bilinen tüm gebelik belirtilerini hafif ve katlanılabilir şekilde yaşıyor olabilirsiniz; sabah bulantıları, kusma, baş ağrısı, sık idrara çıkma, yorgunluk hissi, mide yanması – hazımsızlık, koku hassasiyetinde artış, acıyan ve hassas göğüsler.

6.Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Doğal ürünler tüketmeye dikkat etmelisiniz. Örneğin, meyveler, kabuklu yemişler, yoğurt ve diğer sağlıklı besinler bebeğinizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli besinler ayrıca kabızlıkla mücadele etmeye yardımcı olur.

Doktor kontrolü

Yukarıda 6.hafta gebelik ile ilgili bebeğin gelişimi, muhtemel yaşanabilecek belirtiler vb. dikkat edilmesi gerekenlerden az çok bahsettik. Evde gebelik testi yaptınız ve hamile olduğunuzun sonucunu aldığınızı farzedelim. Yapmanız gereken şimdi bunu bir hekime onaylatmak. Hemen doktor randevunuzu alıp, diğer testlerdende geçmelisiniz.

(Fiziksel test, Pap smear, kan grubunuzu belirlemek için kan testi, demir eksikliği, cinsel hastalık, german measles’e bağışıklık, etnik ve spesifik hastalıklara karşı.)

İlk ziyaretiniz bir hayli uzun olabilir ancak, kafanıza takılan A’dan Z’ye (Gebelikte cinsel ilişkiden beslenme düzenlerine kadar) ne varsa sormayı eksik etmeyin.

5. hamilelik haftası                                                               7. hamilelik haftası

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

One comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.