Oğluşum artık 18 aylık.. Zaman ne kadar da çabuk geçiyor.16 Ocak 2010 bizim için miladdı. Üstünden koca 18 ay geçti. ne günler geçirdik. oğlum büyüdü.Artık küçük bir delikanlı:)))
Beslenme:
Artık çocuğunuz, 3 ana 2 ara öğün alıyor olmalıdır. Bundan fazlası, kötü beslenme alışkanlıklarının yerleşmesine yol açar. Ara öğünlerin mümkün olduğunca sağlıklı olmasına gayret etmeli, abur cubura alıştırmamalısınız.
Alması gereken 4 temel gıda grubu: Tahıl, sebze- meyve, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta grubudur.
Altuğ, ise bu ay beslenmesinde çok büyük bir karışıklık oldu. Bunun bir sebebi de bakıcı teyzesi. Çok fazla abur-cubura alıştı. Ayrıca dişler özellikle azı ve köpek dişleri iştahımızı mahvettiler.
Bunun dışında çok güzel çatal – bıçak kullanarak herşeyi yiyor artık. Yemekleri bazen püremsi olsa da artık biz ne yersek o da onu yemek istiyor.
Fiziksel Gelişim:
Bu Yaşta Çocuğunuz Neler Yapabilir?
Yardım ederseniz merdiven çıkabilir.
Topu atabilir.
Kaşıkla kendini besleyebilir.
Bardaktan kendisi içer.
Koşmaya başlayabilir.
Karalama yapabilir.
Altuğ da karalama işini çok seviyor.. Eline kalemi almaya görsün:))
Merdivenleri çıkmayı, tırmanmayı, parklardaki kayakları çok seviyor. EVDE KOLTUK TEPELERİNDE, KÜÇÜK BEY..
Gelişimi Nasıl Destekleyebilirsiniz?
İtip çekebileceği, vurup ses çıkarabileceği oyuncaklar sağlayın.
Kağıda karalama yapmasına izin verin.
Onunla top oynayın.
Birbirinin içine geçen veya üstüste koyup kule yapacağı oyuncaklar sağlayın.
Dil Gelişimi:
Bu Yaşta Çocuğunuz Neler Yapabilir?
Resimde gördüğü cisimleri adlandırabilir.
4-10 kelime kullanır. ( Çok daha fazlasını anlar )
2 kelimelik cümle kurabilir.
Basit direktiflere uyabilir.
Altuğ konusma konusunda tembel. kendi dilince konuşsada tek anlşaşılır kelimesi; anni!!!! Oğluşumla sürekli konusuyoruz. Konusamasa da herşeyi bize birşekilde anlatıyor. Altuğ topu getir, şortunu odana götür gibi direktiflerimizi anlıyor ve yerine de getiriyor.
Gelişimi Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Ona kitap okuyun, birlikte resimlere bakın.
Yeni öğrendiği kelimeleri sıkça tekrarlayın.
Hayvanat bahçesine götürüp hayvanların seslerini dinletin.
Bu ay benim ona kitap okumamdan hoşlanıyor. kitap bitene kadar dinlemeyi seviyor. Hatta tekrar etmemei de istiyor. Kedi, köpek ve kuşu biliyor. Seslerini duyunca ona göre tepki veriyor.
Sosyal Gelişim:
Bu Yaşta Çocuğunuz Neler yapabilir?
Erişkin davranışlarını taklit eder.
Yabancıların yanında çekingen davranır.
Başka çocukların yanında oynar ( birlikte değil).
Sürekli ona koyduğunuz sınırları test eder.
Giderek sizden bağımsız olmaya başlar.
Benim ve babasının hareketlerini taklit etmeyi çok seviyor. hatta geçen gün babası yara bandını anlına yapıştırdı.Altuğ da aldı, yara bandına alnına hemen yapıstırdı. oğluşum babacı .. eve geldiğinde dünyalar onun oluyor. O nedenle Altan Ne derse Altuığ onu yapmaya anormal bir çaba harcıyor.
Kendi yaşıtı çocuklarla oynamayı çok seviyor. Yanlarına gidip, hemencecik sarılıyor.Oyunu fakat tek başına oynuyor.
Bağımsızlığını da ilan etti, bizim küçük adam. Kolyuğun tepeleri en sevdiği yerler. Sınırlarını belirtiyoruz. ama gözümüzün içine baka baka tekrar ediyor. hayır, konusunda belki bizim biraz daha net olmamız gerekiyor.
Gelişimi Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Ona sevginizi hissetirin, sık sık sarılın, öpün.
Başka çocuklarla biraraya geleceği ortamlar hazırlayın.
Değişik yerleri keşfetmesine fırsat tanıyın.
Disiplin:
Bu yaştaki çocuk, henüz neden her istediğini yapamayacağını anlamamaktadır. Problemleri en aza indirmek için çevreyi uygun şekilde düzenleyin, ona veremeyeceğiniz kırılıp zarar görecek eşyayı veya kendisinin zarar görmesine neden olacak şeyleri ortadan kaldırın. Evinizi bebek doğmadan önceki halinde tutarsanız, sorun yaşamanız kaçınılmaz olur.
Uygun olmayan birşey yapmakta ısrarcıysa, onu ortamdan uzaklaştırıp dikkatini başka bir şeye çekin.
Kurallar koyun ve bu konuda kararlı olun. Eğer; bir davranışa bazen izin vermez, bazen hoşgörüyle karşılarsanız veya anne baba benzer tutumda olmazsa çocuğun da kafası karışacaktır.
İstenmeyen bir davranışın yerine ne yapabileceğini gösterin.
Disiplin konusu benim için çok zor. Altuğ herşey için tutturmuyor. Ama tutturduğu şey için Hayır dediğimizde , kendini yerlere atıyor. O zaman çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Dikkatini başka yöne çekmeyi başarırsak, o zaman rahatlıyoruz. Yoksa her istediğini elde etmek için ağlaması gerketiğini öğrenmemeli. Çok akıllılar. O nedenle bu yaşlarda dikkatli olmakda yarar var. Babasıyla beraber aynı şeylere Hayır demeyi ,aynı şeylere Evet demeye çalşıyoruz.
Babsı çok kısıtlama tarfatarı değil. özgür ve istediğini yapabilen bir çocuk olamsını istiyor. Bizde o nedenle evi, özellikle salon ve kendi odasını altuğ’unun hareketlerine göre ayarladık. Şimdi daha rahatız.
Evde Tv nin yerini değiştirdik, yaklaşık 5 -6 aydır. Tv alışkanlığından uzaklaştı böylece.
Sandalyelere tırmanmayı çok seviyor. Ona dikkat temeye çalışıyoruz. Şimdilik Allahtan bir kazamızda olmadı. Ama buı dönemde o kadar hızlı hareket ediyorlar ki, çok dikkatli olmak da yarar var.
Öfke Nöbetleri:
Çocuğunuz, artık bağımsız olmak, kendi kararlarını vermek istemektedir. Ancak sorun çözmeyi bilmemekte, hayal kırıklığı veya kısıtlamalarla başedememektedir. Yapmak istediğine engel olduğunuzda ağlayıp bağırarak, kafasını vurarak, kendini yerlere atarak, nefesini tutup katılarak bir öfke nöbeti geçirebilir. Ne kadar can sıkıcı olsa da, bu büyümenin normal bir aşamasıdır. Çocuk özellikle aç, yorgun veya hasta olduğunda öfke nöbetine daha yatkındır.
Altuğ da da bazen bu durum oluyor. O dönemlerde istediği şey ona zarar vermeyecekse, onunla inatlaşmadan hemen ok diyoruz. Yok zarar verecek bir durumsa, ki bu daha çok oluyor, o zaman da dikkatini başka yöne çemeye çalışıyoruz. Bu nöbetlerin daha hızlı atlatılmasını sağlıyor.
Bu durumda nasıl davranmalısınız?
Sakin olun, ona kızmayın.
Sevgiyle fakat kararlı yaklaşın.
Ondan beklentinizi dile getirin, uyması gereken kurallar hakkında tutarlı olun.
Eğer, çocuk güvendeyse, yaptığını görmezden gelin, ilgilenmeyin. Eğer kendine veya başkasına zarar verecek durumdaysa, onu başka bir odaya götürün, sakinleşmesini bekleyin.
Tuvalet Eğitimi:
Her çocuğun Tuvalet eğitimine hazır olma yaşı farklıdır. Çocuğu akranlarıyla kıyaslamayın ve asla zorlamayın.
Tuvalet eğitimine geçmek için, çocuğun gereken fiziksel olgunluğa ulaşması gereklidir. Hazır olduğuna dair işaretler saptarsanız, bu konuyu gündeme alabilirsiniz
Bu konu benim şu aralar çok düşündüğüm bir konu. Altuğ da şimdilik br belirti göremedim , ben. beraber tuvalet ziyaretlerimiz var. Özellikle babasıyla zaman geçirmesini sağlıyoruz. Ama eğitime ne zaman başlayacağımızı 18 aylık kontrolunda doktorumuza danışacağız..