Dünya Genelindeki Annelerin Farklı Emzirme Deneyimleri ve Yaklaşımları

 

Emzirme ürünleri grubunda 30 yıldır emziren annelerin en güvendiği marka Lansinoh tarafından yayınlanan uluslararası “Emzirme Araştırması 2014” ilginç veriler ortaya koyuyor.

 

İngiltere, Amerika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Meksika ve Türkiye olmak üzere 9 ülkede, 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan 13 bini aşkın anne ve hamilelerin katıldığı araştırma sonuçları, dünya genelindeki farklılıkları ortaya koyarken, bir yandan da emzirmenin evrensel bir deneyim olduğunu gösteriyor.

 

Anneler, “bebekleri daha sağlıklı olsun diye” emzirmeyi seçiyor

infografik___Emzirme_Turkiye_genel_-_Kopya

 

 

Lansinoh tarafından yapılan araştırmada, annelere neden emzirmeyi seçtikleri sorulduğunda, araştırmaya katılan tüm ülkelerde, annelerin büyük bir çoğunluğu “bebeğimin sağlığı için” yanıtını verdi.

Bebeklerinin sağlığı için emzirmeyi seçen annelerin oranı en yüksek Brezilya’da yüzde 91, en düşük Fransa’da yüzde 76. Türkiye’de ise bebeğimin sağlığı için emziriyorum diyen annelerin oranı yüzde 89.

Araştırma yapılan tüm ülkelerde annelerin çok büyük bir bölümü kendileri emzirmiş olsalar da olmasalar da “emzirmek bir bebeği beslemenin en doğru yoludur” diyor. Türkiye’de bu oran yüzde 96,8.

 

Annelerin ideal emzirme süreleri ve bu hedefleri gerçekleştirme oranları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ancak Türkiye bir istisna!

DEAL_V~1

 

 

Lansinoh’un araştırmasına göre; yedi ülkedeki (Brezilya, Çin, Almanya, Macaristan, Meksika, İngiltere ve ABD) annelerin büyük oranı ideal emzirme süresinin 6-12 ay olduğunu belirtiyor. Fakat sadece Çin’de anneler bu hedeflerini yüksek oranda gerçekleştirebiliyor.

Fransa’da ise hem hedeflenen emzirme süresi oldukça kısa 3-6 ay, hem de bu hedefi gerçekleştirebilen annelerin oranı sadece yüzde 31.

Türkiye ise bu konuda bir istisna. Annelerin yüzde 53’nün hedeflediği emzirme süresi 12-24 ay ve yüzde 43 oranında bu hedef gerçekleşiyor. (Dünya Sağlık Örgütü ilk altı ay sadece anne sütü, sonrasında da ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyor.)

 

Tüm dünyada annelerin ortak sorunu “gece emzirmek için uyanmak”

Araştırmaya katılan dokuz ülkede de; “gece emzirmek için uyanmak”, emzirme zorlukları konusunda verilen en yaygın üç cevap arasında yer alıyor. Türkiye’de emziren annelerin yüzde 37,7’si bunun kendileri için en büyük zorluk olduğu görüşünde. Türkiye’deki emzirme zorluğu konusundaki en yaygın cevaplar ve oranlar ise şu şekilde: Toplum içinde emzirmek zorunda kalmak (yüzde 30,5) , emzirmeye bağlı yaşanan ağrılar (yüzde 30,2).

 

Alman anneler hariç tüm yeni annelerin kabul ettiği gerçek: Suçluluk duygusu

infografik___sucluluk

 

Lansinoh’un emzirme araştırmasında, annelere “bebeğinizi emziremeseydiniz kendinizi suçlu hisseder miydiniz?” sorusuna 9 ülkenin 8’inden çok yüksek oranda “evet” cevabı geldi. Sadece Almanya’daki anneler yüzde 61 oranıyla “hayır” dedi. Türkiye’de ise “Emziremeseydim kendimi suçlu hissederdim” diyen annelerin oranı yüzde 91.

 

Toplum içinde emzirmek  en çok Türkiye’de “yanlış” bulunuyor

infografik___emzirme_zorluklar___gece_yar_s_uyanmak

 

Araştırmaya göre; Çin ve Fransa, toplum içinde emzirmeyi en yüksek oranda “utandırıcı” bulan ülkeler. Diğer yandan; İngiltere, ABD ve Brezilya’daki annelerin büyük çoğunluğu toplum içinde emzirmenin “tamamen doğal” olduğunu düşünüyor.

Toplum içinde emzirmenin en yüksek oranda “yanlış” olduğunu belirten ülke ise Türkiye (yüzde 20).

 

Türkiye’de toplum içinde emzirmeyi “utandırıcı” bulanların oranı yüzde 17; “yanlış” bulanların oranı ise yüzde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Toplum içinde emzirmeyi “tamamen doğal” bulanların oranı yüzde 38 iken, Türk annelerinin yüzde 25’i toplum içinde emzirmeyi “kaçınılmaz” buluyor.

 

Araştırmaya katılan ülkedeki annelerin ve anne adaylarının büyük çoğunluğu göğüs pompası kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyor

 

 

Lansinoh’un emzirme araştırmasına göre;  Türkiye’de bu oran yüzde 72,6. Göğüs pompası kullanan ya da kullanmayı düşünen annelerin oranı yüzde 85 ile Çin’de en yüksek, yüzde 65 ile Fransa’da ise en düşük.

 

 

“Lansinoh’un gerçekleştirdiği bu araştırma dünya genelinde emzirmeyle ilgili farklılıkları gözler önüne sererken, bir yandan da emzirmenin evrensel ve benzer bir deneyim olduğunu gösteriyor. Tüm ülkelerde annelerin daha uzun süre emzirmeleri için birçok kamu politikası yürütülüyor. Bu araştırma ise hayatlarının tam da emzirme döneminde olan annelerin gözünden, emzirmeye bakışı ve emzirme yaklaşımlarını ortaya koyuyor.” 

 

-Lansinoh Türkiye Tüketici Kanalı Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu –

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir