Bebeklerde banyo ve Bebek masajının faydaları

IMG_5856

 

 

ÇOKLU DUYU UYARIMI VE BANYO-MASAJIN FAYDALARI

Çoklu Duyu Uyarımı; doğumdan sonra ilk üç yıl içerisinde bebeğin iletişimini, zekasını, sosyal ve  duygusal gelişimini destekleyen beyindeki birçok sinirin hızlı gelişimini etkilemektedir1.

Sağlıklı ve premature bebeklerin daha az stres hissetmesine2, daha iyi kalitede ve sürede uyumasına3, prematüre bebeklerin daha kısa sürede hastaneden çıkmasına ve hızlı kilo almasına4 fayda sağlamaktadır.

İşitme, dokunma, görme, motor koordinasyon ve denge  duyuları olmak üzere tüm duyular, bebekle sıcak ve sakin bir sesle konuşarak, masaj aracılığıyla dokunarak, göz kontağı kurarak ve yatay şekilde sallayarak uyarılabilir.

 

BANYO VE MASAJ

Banyo ve masaj ritüelleri tüm duyuların uyarılarak bebekler için deneyimlerin yaratılması için ideal bir fırsattır. Araştırmalar;

  • Baloncuklar ile oynamanın bebeğin el-göz koordinasyonunu geliştirmesine5 ve nesneleri keşfetmesine yardımcı olduğunu göstermiştir5,6.

 

  • Banyo sohbetiyapılan bebeklerin akranlarına nazaran, 2 yaşına geldiklerinde daha geniş  bir kelime dağarcığı ile konuştuklarını göstermiştir7. Aynı şekilde çocukların 3 yaşına kadar duydukları sözcükler, gelecek akademik başarıları ile ilişkilendirilmektedir.

 

  • Bebeklerin hoş kokulu bir banyo ürünü ile yıkandıklarında, kokulu banyo ürünü ile yıkanmayan bebeklere kıyasla, ebeveynlerine %30 daha fazla bağlılık sergilediklerini8 ve bu bebeklerin uyku öncesinde ağlamalarının yaklaşık %25 daha az olduğunu ortaya koymuştur9.

 

  • 58 anne-bebek çifti ile yapılan bir çalışma, kokulu banyo ürünü ile ılık bir banyo sonrasında uyku vakti rutini uygulanan bebeklerde uykuya dalma süresinin %37 daha kısa olduğunu ve sabah uyandıklarında çok daha iyi bir ruh halinde olduklarını göstermiştir10 .

 

  • Bebeğin büyümesi ve gelişmesi, iletişim kurması ve öğrenmesi için ebeveynin sevgi dolu rutin dokunuşlarının ve masajın çok önemli olduğunu gösteriyor . Rutin olarak dokunulma ve masaj deneyimi yaşayan bebeklerin (bu deneyimleri yaşamayan bebeklere kıyasla), %50 daha fazla göz teması kurduğu11, aynı zamanda genel anlamda üç kat daha fazla olumlu ifade sergileme (gülümseme, göz teması) olasılığı olduğunu göstermektedir12.

 

  • Banyo ve masaj aracılığı karşılıklı cilt temasının kurulmasının hem bebeklerde hem de ebeveynlerde stres düzeyini (kortizol) azalttığını göstermektedir13,14.

1World Health Organization. Integrating Early Childhood Development (ECD) activities into Nutrition Programmes in Emergencies. Why, What, How. 2014;1-16.

2Hernandez-Reif M, Diego M, Field T. Preterm infants show reduced stress behaviours and activity after 5 days of massage therapy. Infant Behav Dev. 2007;30(4):557-561

3Field T, Cullen C, Largie S, et al. Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants. Early Hum Dev. 2008;84(6):399-401.

4White-Traut RC, Nelson MN, Silvestri JM, et al. Effect of auditory, tactile, visual and vestibular intervention on length of stay, alertness, and feding progression in preterm infants. Dev Med Child Neurol. 2002;44:91-97

5ZERO TO THREE: National Center for Infants, Toddlers, and Families. “Bath Time & Your Baby: Loving and learning while getting clean” 6-12 Months Fact Sheet.

6ZERO TO THREE: National Center for Infants, Toddlers, and Families. “Bath Time & Your Baby: Loving and learning while getting clean” 6-12 Months Fact Sheet.

7Weisleder, Adriana, and Anne Fernald. “Talking to children matters early language experience strengthens processing and builds vocabulary.” Psychological science 24.11 (2013): 2143-2152.

8White-Traut R, et al. Poster presented at: Third National Congress on the State of the Science in Nursing Research; October 7, 2004; Washington, DC.

9Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc. Method for relaxing human beings using personal care compositions. Patent/publication 6830755. http://www.micropat.com.

10Luedtke K, Wiegand B, inventors; Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc. assignee. Method for improving sleep behaviors.US patent application 20070207220. Available at:http://appft.uspto.gov.

11Peláez-Nogueras, Martha, et al. “Infants’ preference for touch stimulation in face-to-face interactions.” Journal of Applied Developmental Psychology 17.2 (1996): 199-213.

12Peláez-Nogueras, Martha, et al. “Infants’ preference for touch stimulation in face-to-face interactions.” Journal of Applied Developmental Psychology 17.2 (1996): 199-213.

13Hernandez-Reif M, Diego M, Field T. Preterm infants show reduced stress behaviours and activity after 5 days of massage therapy. Infant Behav Dev. 2007;30(4):557-561

14Field T, Cullen C, Largie S, et al. Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants. Early Hum Dev. 2008;84(6):399-401.

 

Check Also

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?   Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin konforu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.