Besafe ile Trafikte Çocuk Güvenliği

IMG_9170 IMG_9172 IMG_9175 IMG_9176 IMG_9180 IMG_9182

Geçtiğimiz gün Happynest de Anneysen ve Besafe işbirliğinde çok yararlı bir seminere katıldım.”Trafikte Çocuk güvenliği” konusu hakkında sıcak ve bilgilendirici bir toplantı oldu..

Pek çok yararlı bilgi edindim.

Birazcık tarihçe;

İlk emniyet kemerini  1800’lü yılların sonunda George Cayley tasarlamış.  İlk patenti de 1885, Edward J. Claghorn almış. Emniyet kemeri ilk kez 1955 yılında otomobillerde standart bir ekipman olarak kullanılmaya başlandı.  İlk kez 1970 yılında emniyet kemeri Avustralya’nın Victoria eyaletinde, sürücüler ve ön koltukta oturan yolcular için yasal olarak takılması mecburi hale getirildi. 18 Haziran 1986 yılında ön koltuklar için emniyet kemeri uygulaması başlatıldı. (Otomobil ve tescil bakımında otomobil kategorisinde olan araçlar için…) 1 Ocak 1992 yılında ise  emniyet kemeri yasal olarak takma zorunluluğu getirildi.  1995 yılında da ülkemizde arka koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması yasal zorunluluk halinde geldi.

1933 yılından Dünya’da ilk çocuk oto koltuğu üretildi. Trafik kazalarından korumak üzere üretilmemişti. Sadece yükseltici amaçlı üretilmiştir.1966 yılında Amerika’da, kullanımı yasal zorunluluk haline geldi.  1960’lar da ticari anlamda koltuk üretimine başladı. BeSafe 1963 yılında üretime başladı. 1984 yılında,  Amerika’da 4 yaş altı çocukların yarısı çocuk oto koltuğu kullanmaktaydı. 1 Haziran 2010 yılında ise ülkemizde oto koltuğu kullanımı yasal olarak zorunlu hale geldi.

Oto koltuğunun kumaşının Avrupa standartlarına uyması sağlık ve güvenlik açısından çok önemli. Terlemeyi minimum düzeyde tutan ve yanıcı olmayan kumaşlar tercih edilmeli. Kumaşın üzerinde ECE R44 etiketi genel standartlara uyduğunu gösteriyor.

Oto koltuğu oturturken ; en güvenli yer esasında arka tarafta orta koltuktur. Ama isofix olmadığı için, tek çocuklu aile iseniz sağ arkaya yani yolcu koltuğu arkasına, iki çocuklu iseniz; bebek sürücünün arkasına , büyüğü ise yolcu koltuğunun arkasında olmalıdır.

21137_546926532114996_2925871685965498125_n

4 yaşına kadar oto koltuklarında arkaya yönelim ile güvenlik seviyesini 5 kat arttırabileceğinizi unutmamalıyız.

Koltuk kullanmama veya kullanımında yapılan hatalar trafik kazalarında yaralanma ve ölümlere yol açmaktadır.

• Koltuk kullanımı;

– bir yaşam tarzı,

– bir güvenlik ürünü,

– Kullanımı yasal zorunluluktur!

En güvenli yer her zaman arka koltuktur. 12 yaşına kadar mutlaka arka koltukta oturmalıdırlar.

Oturma yüksekliği 74 cm,  Boyu yaklaşık 145 cm, Vücut ağırlığı 36 kg oluncaya kadar çocuk oto koltukları kullanmalıdırlar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, doğumdan itibaren çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının zorunlu olduğu gelişmiş ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranı yüzde 3’lere geriliyor. Yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise yüzde 46’lara kadar çıkıyor. Bu oto koltukları doğru kullanıldığı taktirde kaza sırasında ölümlerin yüzde 71 azalmasına yol açıyor.

Check Also

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?   Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin konforu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.