Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6-12 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeklerin emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler. Emzirmenin devam etmesi için annenin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir.
-Salam , sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
-D vitamini besinlerde yeterince bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneş ışınlarından yararlanmaya özen göstermelidir.
-Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçmektedir.
-Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler ara öğünlerde tüketilebilir.
-Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir.Çay, kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon-limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
-Süt verimini arttırıcı galaktokoglar ve anne beslenmesini destekleyici ürünlerin kullanımı önerilmektedir. Lactamil, still tea, rezene çayı gibi.
-Lohusalar da zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Unlu, yağlı ve şekerli besinlerin aşırı tüketilmemesine ve günlük aktivitelere dikkat edilmelidir.
-Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.
-Süt verimi için stresten uzak durmak ve annelik mutluluğunu yaşamak önemlidir.
-Kalsiyum yönünden zengin olan süt , yoğurt ve peynir belirtilen miktarda düzenli olarak tüketilmelidir.
-Her gün 1 adet yumurta ve 1-2 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagillerden tüketilmelidir.
-Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina , domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
-Vitaminlerde zengin sebze ve meyvelerle diyette her öğün olmalıdır.
-Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir. Kuru fasulye , nohut ve barbunya gibi kuru baklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve halama suları dökülmemelidir.
-Hazır meyve suları,gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve sular , ev yapımı ayran , limonata içilmelidir.
-Tarım ürünlerine böcek öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze meyveler iyice yıkanmalıdır.
-Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.Eller sık sk sabunlu su ile yıkanmalıdır.
-Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
-Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.
-Emzirme sürecince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.
-Anne dinlenmiş ve rahat olmalıdır, uzun süre oturmaktan yorulan annelere yatar şekilde emzirme pozisyonu öğretilmelidir.
-Başarılı bir emzirme ,için bebek rahat olmalı , yorgun ve tok olmamalıdır, burun delikleri temiz olmalı rahat soluk alması sağlanmalıdır.
-Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi yani son ve yağlı sütü alarak beslenmeyi sonlandırması istenmektedir ve sabırla emzirmeye devam edilmelidir.