BEBEĞİNİZE MASAJ YAPIYOR MUSUNUZ?

 

 

12716052_10153921399043970_6885857655253572473_o

 

Doğru uygulandığında mucizevi etkilerini kısa sürede göreceğiniz bebek masajının başlangıç noktası ise; sevgi

Bebeğin ilk aylarında daha sık yapılan bebek masajı, onun hem fiziksel hem de psikolojik gelişimi için önem taşıyor. Bebeğinizin hislerine saygı göstermek, onları onurlandırmak ve onlarla ne hissettikleri konusunda konuşmak, güven inşa etmeniz bakımından faydalıdır ve aradaki bağı güçlendirecektir.

Yeni doğanın doğduğu anda iletişim kurabilmek için kullanabileceği en gelişmiş duyusu, “dokunma” duyusudur.  Dokunma duyusu, özellikle dudaklar, dil, kulaklar ve alında olmak üzere tüm vücutta çok iyi gelişmiştir ve bebeklik döneminde çocuğun çevresini algılamasında çok önemlidir.

Bebek kendisine dokunulduğunda, kucaklandığında çevresi ile ilişki kurar ve böylece psiko-sosyal gelişimi desteklenir.

Anne-babaların bebekleriyle iletişim kurmada kullanabilecekleri yollardan biri bebek masajıdır. Masaj, bebeği hissetmek ve ona dokunmak için en uygun yoldur. Anne-baba-bebek arasındaki oyunlar, karşılıklı masaj, bebeğin sağlıklı büyüme- gelişmesi, kan dolaşımının hızlanması, kas-iskelet sisteminin gelişmesi ve bağırsaklarında biriken gazın çıkarılması gibi pek çok fizyolojik yararlarının yanı sıra, bebeğin annesi- babasıyla iletişimini ve bağını güçlendiren, birlikte geçirdikleri zamanı eğlenceli ve kaliteli kılan bir zaman dilimidir.

Etkileşimde büyük önem taşır.

Bebek masajının hem anne hem de bebek için pek çok yararı vardır.

Bebek masajının fiziksel yararları:

 

  • Dokunma kan akışını hızlandırdığı için, dokulara giden oksijen miktarını arttırır.
  • Kas, sinir ve iskelet sisteminin, sinir-kas koordinasyonun gelişimini destekler.
  • Lenf akışını düzenler, toksinleri uzaklaştırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir, böylelikle bebeklik çağında sıklıkla görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.
  • Dokunma doğal ağrı kesici olan endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak, bebeğin ağrısını hafifletir.
  • Çocukluk çağında görülen diş çıkarma, aşı uygulaması, uyku problemleri, kulak ağrısının hafifletilmesinde etkilidir.
  • Barsak hareketlerini arttırarak, kabızlık ya da gaz problemlerinin hafifletilmesini sağlar.
  • Kolik ataklarını azaltır, gece uykusunu derinleştirir.
  • Prematüre bebeklerde besinlerin hızlı emilimini sağlar böylelikle bebeklerin hızla kilo almasını sağlar.

 

Bebek masajın diğer yararları şöyle sıralanabilir:

  • Dokunma duyusu, bebeğe güvende olduğu hissini verir.
  • Anne-bebek bağlanma sürecini sağlamlaştırır ve aralarındaki güven duygusunu pekiştirir.
  • Gerginlik, endişe ve korkuyu azaltır, sakinlik ve rahatlama sağlar.
  • Annenin bebeğini sakinleştirdiğini görmesi, annelik duygusunu kısa sürede kazanmasını ve kendine güven geliştirmesini sağlar.

 

Bebek masajını bebeğinizin gece uykusuna yatırmadan banyosundan sonra yapabilirsiniz. Özellikle bebeğinize uygun bir rutin oluştrurken bebek masajı işinizi çok kolaylaştıracaktır. Banyo, masaj, beslenme ve uyku döngüsü özellikle ilk yıl hem bebek hem de anne için çok yararlı bir rutindir.

Masaj yapılan odanın ısısı da 25 derece sıcaklıkta loş bir ışıkta olması ve dinlendirici müzik olması önemlidir.

Masaj için bebekler için bebek yağı veya bebek losyonları kullanabilirsiniz. Burada en önemli şey kullandığınız ürünün bebeğe özel bir ürün olmasıdır.

Bebeklere yapılan masajı, daha çok dokunuşlarla oluşturulan bir masajdır. Sabit dokunuşlarla uygulanan bir masajdır. Baş bölgesini sol el ile yavaş sıvazlamak, yanak ve boyun bölgelerine hafif dokunuşlar ve çekmeler, bacak bölgelerinde hafif basılar, alt baldır bölgelerinde hafif ovmalar ve basılar, ardından ayak altlarına hafif dokunuşlar ve özellikle kulaklara uygulanacak çok hafif dokunuşlar bebeğinizi sakinleştirecek etki gösterecektir.

Özellikle ilk günlerden itibaren bebek masajını günlük rutininize yerleştirebilirseniz hem dokunma ile bebeğinizle aranızdaki bağ gelişecek hem de bebeğiniz uykuya gevşemiş ve rahatlamış olarak geçecektir.

Check Also

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?   Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin konforu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.