Bebeklerde zeytinyağı kullanımı

Bebeklerde Zeytinyağı Kullanımı

Bebeklerimiz ek gıdaya başladıklarında elimizden geldiğince bebeklerimizi sağlıklı beslemeye çalışırız. İşte tam bu zamanda verdiğimizden besinin olabildiğince doğal olması ayrıca önem kazanır.

Doğru beslenme alışkanlığı temelleri bu yaş aralığında atıldığı için, bebeğin ileri yaşlardaki büyüme ve gelişimini büyük oranda etkiliyor. Bu dönemde tüketilmesi gereken besinler arasında sağlık değeri ve faydaları açısından zeytinyağı ön

Bebeklerin beslenmesinde en temel besin maddesi anne sütüdür.  Bebeğin büyüme ve gelişiminde çok önemli olan anne sütü, sindirim sistemine uygun olduğu gibi bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  Bu nedenlerden dolayı bebeklerin ilk 6 ay temel besin maddesi anne sütü olmalıdır.  Anne sütü yetersizliğinde de doktorun önerisiyle devam sütü ile devam edilmelidir. Ek gıdaya başlanma nedeni; anne sütünün takılarak yeterli olmamasıdır. Artık yavaş yavaş bebeğin ek besinlere geçiş yapılmalıdır.  Sindirim sistemi yeni besinlerle ilk defa tanışacağı için, seçilen her besin çok önemlidir.  Seçilen besinlerin alerjen riski düşük ve bebeğin sindirimine uygun olması gerekmektedir.  İlk verilen besinler sebze , meyve veya evde mayalanmış yoğurt olabilir. Tek tek 2-3 günde bir yeni besinle bebeği tanıştırmalıyız. Doktorunuz ilk geçişi size bıraktıysa sebzelerle başlamak her zaman İçin daha iyi olabilir. Sebzeye ilk başlandığında , hazırlanan sebzelere 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı mutlaka ilave edilmelidir.  İlk denemelerde sebzeler buharda veya haşlanarak bebeğe verilecek şekilde hazırlanmalıdır. İçine çiğden zeytinyağı eklenmelidir. Çünkü zeytinyağı, hem bebeğin enerjisi hem de içersindeki yağ asitleri için gereklidir.  Zeytinyağını kullanırken en önemli nokta yüksek ısıya maruz bırakılmamasıdır.  Bu nedenle sebzelere pişirildikten sonra üzerine yağ eklenmeli ve sonrasında pişirilmeye devam edilmemelidir.

Yağ içeriğine bakıldığında zeytinyağı tekli doymamış yağ asidinden zengindir ve oleik asit içermektedir.  Bu yağ asidi damar sağlığı için oldukça önemlidir.  Damar sertleşmelerini önlediği gibi kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.  Bebeklerde henüz böyle bir sorun gelişmez ancak damar sağlığını korumak için en uygun yağ türü olarak bilinmektedir.  Diğer bir yandan kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korumaktadır.  0-1 yaş bebeklerde sağlık temelini oluşturmak açısından çok önemlidir.  Bu sebeple bebeğin beslenmesi en ideal şekilde yapılmalıdır.  Bebeklerde belli aralıklarla kabızlık problemi de yaşanabilir. Zeytinyağı bu sorunu çözmede en iyi alternatif yöntemdir.

A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılabilmesi, zeytinyağına bağlı

Besinlerle birlikte alınan yağ, sadece enerji verip sindirimi kolaylaştırmaz, aynı zamanda yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımı için de gereklidir.   A, D, E ve K vitaminleri yağda eridiklerinden, vücutta kullanılmaları için çok az da olsa yağa ihtiyaç vardır.  Örneğin; bebeğe havuç suyu verildiğinde içersindeki A vitamini yeterince emilemez.  Bu havuç suyu yemekle veriliyorsa; yemekteki yağ, havuç suyundaki A vitaminin emilimi için yeterlidir.  Ancak havuç suyu ara öğün olarak tek başına veriliyorsa, içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmelidir.  Bu şekilde hem sindirimi kolaylaştırır hem de A vitamini vücutta daha kolay aktif hale geçer.  Bu örnekler A vitamini içeren kayısı, brokoli, kabak, ıspanak, sarımsak, kırmızıbiber, hayvan karaciğeri için de geçerli olmaktadır.

D vitamini çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.  Kasları korur, kemik ve dişlerin gelişmesi için de gereklidir.  En önemli faydalarından bir tanesi de bağışıklığı güçlendirmesidir.  Bu olumlu etkileri için besin olarak bebeklere yumurta sarısı, balık ve zeytinyağı verilmelidir.  Alınan D vitaminin tümü aktif olmadığından, aktifleşmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır.  Haftada üç kez, 10-15 dakika kadar bebeklerin elleri, ayakları ve yüzü güneş ışığı ile temas ettirilmelidir.  Günün erken saatleri veya akşam 16.00’dan sonrası güneş ışığı için en uygun saatlerdir.

E vitaminin en önemli etkilerinden bir tanesi bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı korumasıdır.  E vitamini göz sağlığı için de gereklidir.  Bebeklerin yiyebileceği besinlerden yeşil yapraklı sebzelerde ; zeytinyağı, diğer sıvı yağlar ve yumurta bulunmaktadır.

K vitamini ise bebeklerde kemiklerin oluşumu için gereklidir.  Bebeklerin ve çocukların enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaktadır.  Bebeklerin tüketebileceği besinler arasında yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde bulunmaktadır.

D, E ve K vitaminleri bebeklerin büyümesi ve gelişmesi bakımından önem taşırlar ancak doğru hazırlanmaları çok önemlidir.  Bu vitaminleri içeren yiyeceklerin çok uzun süre pişirilmemesi gerekmektedir. Hazırlarken en önemli püf noktası da zeytinyağının yiyeceğe en son olarak eklenmesidir.

Size bu noktada Ravla Gurme zeytinyağını tavsiye ederim. Polifenoldan zengin olan bu zeytinyağı, bebeklerin bağışıklıkları güçlendirir. Ayrıca biz yetişkinler için de polifenoldan zengin zeytinyağı vücudumuzda kansere sebep olan serbest radikalleri nört hale getirerek bizi kanserden koruyor, alzheimer şeker, kolestrol, kabızlık sorunları, yüksek tansiyon gibi şikayetleri önlüyor.

Emin olunan bir markanın zeytinyağı da kullanılabilir.  Bebekler ve çocukların doğru beslenmeleri hayatları boyunca önem taşımaktadır.  Bu dönemde doğru beslenen bebeklerde büyüme ve gelişme tam olarak gerçekleşir, ileriki yaşlarda kronik hastalıklara daha az yakalanırlar.  Bu nedenlerden dolayı bebeklere, 1 yaşına gelene kadar katkı maddesi içeren hazır gıdalar verilmemelidir.  Ayrıca şeker ve tuz beslenmeden tamamen uzak tutulmalı, doğru pişirme yöntemleriyle maksimum fayda sağlanmalıdır.

Check Also

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi   BLW (Bebeğin Kendi Kendine Yemesi – Baby-Led Weaning), …

One comment

  1. ek beslenmede bende sebze pürelerine ve çorbalara çay kaşığı ile mazınköy zeytinyağı isminde firmadan aldığım ürünü kullanıyorum tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.