Bebeğe ek besin başlanması belirtileri

baby 1(2)

Altıncı aydan başlayarak hayatın ikinci yılına kadar baş kontrolü, ince ve kaba motor basamaklarında ilerleme ile fizyolojik ve nörolojik olgunlaşma görülmektedir.

Ek gıdalara geçiş ile kaşıkla beslenme, çiğneme, parmakları ile besinleri tutarak kendini besleyebilme, kaptan bağımsız beslenme ve kaşık-çatal kullanabilme çocuğun beslenme basamaklarını oluşturur.

Emme refleksi 30-34 gebelik haftasındaki bebekte vardır. Bu dönemde bebekte yutmada gelişir ve amniotik mayi miktarını ayarlamada yardımcı olur. Bununla birlikte dil çıkarma refleksi 5-7. aylarda kaybolur ve kaşıkla verileni alabilir. Sekizinci ayda yardımsız oturabilir ve dil hareketleri daha da gelişir; böylece daha katı yiyecekleri yiyebilir. Onuncu ayda çiğnemeye başlar ve elindeki yumuşak besinleri ısırabilir. Bir yaşında tüm besin maddelerinden yiyebilir ve iki elini kullanarak kaptan sıvı gıda içebilir. İkinci yaşın sonunda yiyecekleri diğer maddelerden ayırabilir.

Sonuç olarak bebeğe ek besin başlanması belirtileri;

– Baş-boyun kontrolünün tamamlanması (Bebeğin başını dik tutması),

– Oturabilmesi,

– El ve göz koordinasyonunun gelişmesi, oyuncaklarını ağzına götürmesi,

– Dil çıkartma refleksinin kaybolması, kaşıktan yiyecekleri alabilmesi,

– Ağzını açma, yutma ve çiğneme koordinasyonun gelişmesidir.

Anne sütünden ek gıdalara geçişte gelişim basamakları yanında çevrenin etkisi de vardır. Ek gıdalara başlama yaşı annenin süt üretme kapasitesi ve bebeğin besin ihtiyacını karşılayacak besinlerin olup olmamasına göre de değişir. Genel olarak doğum ağırlığını iki katına çıkmış çocuk ek gıdalara başlamak için hazırdır.

kaynak;http://www.thb.hacettepe.edu.tr/arsiv/1999/sayi_2/baslik3.pdf

Check Also

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi   BLW (Bebeğin Kendi Kendine Yemesi – Baby-Led Weaning), …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.