Bebek Masajının faydaları

Bebek Masajının Faydaları

 

Bebek Masajı, anne ve baba İle bebek arasındaki bağı arttıran mucize bir eylem. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra bebeğiniz yürüyene kadar devam eder. Yürümeye başladığında oyun oynar gibi masaj yapmaya devam edebilirsiniz.

Bebek Masajı; bebeğin dolaşımını arttırdığı için büyüme hızını arttırır. Annenin de oksitosin salınımını arttırır. Ve sütüne fayda sağlar.

Bebek masajının faydaları;

1. Bebek masajı kilo alımını hızlandırabilir.

Bebek masajı yenidoğanların daha fazla kilo almasını, ve motor becerilerinin artmasını destekler .

2. Bebek masajı sarılık şansını azaltır

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda  bebek masajının aynı zamanda sarılık yaratan kandaki bileşik olan bilirubin seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir.

3. Bebek masajı stresi azaltır

İnsan dokunuşunun stresi azalttığını ve yetişkinlerde kan basıncını düşürdüğünü gösteren birçok çalışmada var ve bebekler de bu farklı değil. Bazı çalışmalarda , masaj terapisinin prematüre bebekler için hayat kurtarıcı olabileceğine dair kanıtlar buldu.

Bir çalışmada, masaj yapılan bebekler, her hafta bir sinir sistemi fonksiyonunun ölçüsü olan kalp atışı hızındaki değişimin (HRV) arttığını gösterdi. Araştırmacılar, bebek masajının stresi belirgin şekilde azalttığı sonucuna vardı ve bu nedenle, preemies’in olgunlaşmamış sinir sistemlerinin olgunlaşmasını teşvik ediyor.

Peki masaj stresi hormonlarını nasıl düşürür? Dokunma, endorfin salınımına neden olur, bu da kortizolün düşmesine neden olur. Sonuç olarak, bebeklerin “emniyet ve güvenlik duyuları arttı , ve bütün bunlar bireyi daha dengeli bir refah durumuna getiriyor” diyor Remington, Virginia’daki Grace Masaj Terapisi’nin sahibi Ronda Cheatham .

4. Bebek masajı kolik oluşumunu azaltır

Neden bu kadar çok bebeğe salıncak tipinde  titreşimli özelliğe sahip olan ana kucaklar, salıncaklar alındığını, hiç merak ettiniz mi? Çünkü titreşim aslında kolik oluşumunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak baI çalışmalar salıncaklar da uzun süre kalmanın bebeğin gelişimi için iyi olmadığını göstermektedir.

5. bebek masajı uyku teşvik;

Warwick Üniversitesi’nden yapılan 

Warwick Üniversite ‘nde yapılan araştırmalar, bebek masajının, stres hormonu olan kortizol seviyelerini düşürdüğünü ve melatonin üretimini teşvik ettiğini buldu. Melatonin’in asıl işi uyku döngülerini düzenlemek olduğu için bebek masajı bebeklerin daha hızlı uykuya dalmalarına ve daha uzun süre uykuda kalmalarına yardımcı olur. 

“Bebek masajının stres hormonları üzerindeki belirgin etkisi göz önüne alındığında, uyku ve ağlama üzerine bir miktar kanıt bulmak şaşırtıcı değil” – Angela Underdown, Warwick Üniversitesi

6. Bebek masajı anne (veya baba) ile bebek arasındaki bağları güçlendirir

Çalışmalar , bebek ve anne arasındaki bağın, ten temasın yanı sıra gözle temas yoluyla da güçlendirildiğini göstermektedir. Daha ileri araştırmalar, bebek masajının özellikle Doğum sonrası depresyonu olan annelerin ,bebekleri ile bağ kurmakta zorlanan anneler  için yararlı olduğunu göstermektedir .

“Ebeveynler bebeklerine masaj yaptığında, ebeveynlerin gevşemesine yardımcı olan hormonlar salınır. Masaj sayesinde bebeklerini anlamayı, güvenlerini inşa etmeyi öğreniyorlar… ”- Infant Massage ABD’nin kurucu direktörü Linda Storm

Fakat faydalar sadece anne için geçerli değildir.

Education Journal’da yayınlanan bir çalışmada, bebek masajının babanın stresini önemli ölçüde azalttığı ve baba ile bebek arasındaki bağı iyileştirdiği bulundu .

Araştırmalar ayrıca bebek masajı yapan ebeveynlerin çocuklarıyla daha iyi iletişim kurabildiklerini göstermektedir. Ve kronik olarak hasta çocukların ebeveynleri, bebek masajı uygulamasının bir sonucu olarak daha düşük kaygı düzeyleri bildirilmektedir .

7. Bebek masajı gazı veya kabızlığa iyi gelir.

Bebeklerin özofagusunda az gelişmiş bir sfinkter olduğu için kendi başlarına gaz çıkaramazlar . Bu, sistemde gaz birikmesine ve böylelikle karın rahatsızlığına neden olur. Bebek masajı bu basıncı azaltmaya yardımcı olur.

İyi bir sindirim ve sağlıklı bir sindirim sistemi sağlamak için parmaklarınızı bebeğinizin karnının altında saat yönünde yavaşça yoğurun.

8. Bebek masajı öğrenmeyi geliştirir

Araştırmalar masajların uyanıklığı teşvik edebileceğini ve bebek daha uyanık olduğunda daha fazla şey öğrendiğini gösteriyor. Bir çalışmada  , 8 dakikalık masaj yapılan ,4 aylık bebeklere , görsel-işitsel alışkanlıklara masaj yapılmayan bebeklerden daha olumlu cevap verdiği görülmüş.

“Bir bebeğin ilk yaşamında ilk yıl boyunca aldığı dokunsal stimülasyon beyin gelişimini kalıcı olarak etkileyebilir .”

Bir başka çalışmada , masajın bu faydasının okul öncesi çocuklar için de geçerli olduğunu göstermektedir. Okul öncesi çocuklar masaj sonrası test edildiğinde daha iyi performans gösterirler.

9. Bebek masajı özel gereksinimi olan çocukların gelişimine de katlı sağlar.

 

Check Also

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?   Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin konforu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.