Altuğ , 16 Nissan da 27 aylık oldu artık. Günler, aylar ne kadara da çabul geçiyor.. Oğluşum
ıstediğini bile, herşey için olmnasa da istediği için kendini parçalayana bir çocuk. Uyku düzenimiz bebekliğinden beri sorunsuz. Gündüz çok uyumuşsa, geç uyuyor. Ortalama olarak 21:30 da uyku rutinimize başlıyoruz, 22:00-22:30 civarı uyumuş oluyor. Ben hiç zorlamıyorum. Uykusu geldiğinde emziğini ve yastığını alıyor ev neresi hoşuna giderse yastığını oraya bırakıp, uykuya geçiyor. BU da eski bakıcısı yüzünden. Akşam uykularında değil de öğle uykusuna geçerken nerde uyuduysa, öyle devam etmek istiyor.
Yemek halen çok sorun.. Her öğün sofrada yese de yemese de tabak,çatal-bıçağı, bardağı var, Altuğ’unun.Köfte, patates kızartması, pilav, bamya en sevdiği yemekler. Danone yoğurdu çok severek yiyor.
Geçen hafta sonu ilk defa dondurma ile tanıştı. Çok severek Mado da oturduk, külahda dondurma yedik beraber.
En sevdiği oyuncakları bisikletleri.Kaç çeşit evde bisikleti var. Kafasına göre birine binip, diğerine biniyor.Legolardan kule yapmayı seviyoruz. Kocaman kuleler yapıp, onları yıkarken nasıl bir zevk aldığını görmeniz gerekir:))
İnatlaşmalar bu dönemde bizde yaşıyoruz. Iraz’ın oyun gruplarına gitmeye başladık. Orada ders sonunda Iraz’ın verdiği tavsiyeler çerçeveisnde hareket etmeye çalışıyorum.Altuğ’a herşeyi anlatıyorum. Çok güzel cevaplar vermeye başladı.
Konuşması halen akıcı değil. Tek tek kelime kelime, artık 2 kelimelik cümlelerde yapıyor. Şu aralar favorisi ”bitti”..herşeyi söylüyor ve kendini çok güzel ifade edebiliyor artık. Bol bol kitap okuyoruz. Hatta minik minik kendisi de anlatmaya başladı, okuduklarımız. Çamaşır makinesini çok seviyor.
Bakıcı teyzesi değiştikten sonra gündüzleri TV neredeyse artık seyretmiyor. Akşamarı 1-2 bölüm Callio seyrediyor, sadec.. Iphone da bulunan Tom Cat App. çok seviyor.
Neşeli, istekleri net olan hareketli bir oğlan; Altuğ:))))
27 aylık Bebeğin bazen mola alması gerekebilir. Mola vermek çocuğun kurallarınızı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun istenmeyen bir davranışı tekrarlaması ve sizi bir türlü dinlememesi durumunda bu disiplin kuralını uygulamaya başlayabilirsiniz.
Örneğin, ısırmak, arkadaşına vurmak gibi durumlarda bir süreç işler. Öncelikle, Siz öncelikle potansiyel tehdidi görüp, çocuğunuzun dikkatini başka yöne çekmelisiniz. Bunun başarılı olamaması, uyarılarınızın dikkate alınmaması, çocuğunuzun ısrarla kötü alışkanlıkları devam ettirmesi durumunda ‘’mola’’ almak gerekir.
Çocuğunuzu bulunduğu yerden alıp sakinleşeceği ve yalnız kalacağı bir yere götürün.
■Yaklaşık 2 dakika kadar onunla kimsenin iletişime geçmemesini sağlayın,(bu süre yaşla orantılıdır 4 yaşında 4 dakika kuralını uygulamalısınız)
■Bu süre içinde onu yalnız bırakın ve yaptığının yanlış olduğunu anlaması için ona düşünme fırsatı verin. (Ortalıkta kırıp dökeceği eşyalar olmamasına dikkat edin) Ona konferans vererek yaptıklarının kötülüğünü anlatmayın. İlgi seviyenizi düşürmek ona vereceğiniz en büyük cezadır.
■Süre bitince kaldığınız yerden devam edin. Davranışının kötülüğü üzerinde konuşmayın. O mesajı almış olacaktır.
Bir dahaki sefer aynı sorunlarla karşılaştığınızda ‘’Şimdi 3 ‘e kadar sayacağım ve eğer beni dinlemezsen mola almak zorunda kalacaksın’’ diyin. Bu şekilde molaya bile ihtiyaç duymadan onun sınırları anlamasını sağlayabilirsiniz.
Konsantrasyon :
2 yaşın üzerindeki bir çocuğun uzun süre bir yerde oturması gayet zor olmaktadır. Onların konsantrasyon zaman aralıkları çok kısadır ve hemen sıkılacaklardır. İçindeki bitmek bilmeyen öğrenme isteği onu kıpırdamaya zorlar. Siz ona düğmeleri olan oyuncaklar(kızlar için elbise giydirebileceği bir bebek,erkekler için bir oyuncak araba alabilirsiniz). Düğme gibi küçük şeylerle uğraşmak, yaşına uygun puzzle yapmak onların el becerilerini ve konsantrasyon yeteneklerini arttırabilir.
Altuğ puzzle oynama süresi çok fazla değil, gösteriyorum. Bir -iki deneme sonrasında sıkılıp bıraklıyor. İki parçalı olanlarla oynuyor şu aralar.. Hangisi ne , kimle eş hemen bulabiliyor, artık:))JKendi kıyafetlerini çok rahat çıkartabiliyor. Terlikleini de giyiyor. Ayakkabısını deniyor. Ben belki çok izin vermedim denemsine.. Bunun üstünde çalışmak gerek..
Uyarılma Düzeyi :
27 aylık bir çocuğun sadece yeteri kadar uyarana ihtiyacı vardır. Örneğin bir düğüne gitmiş ve dört saat boyunca orada kalmışsanız ,’’minik misafirin’’ fazla uyarılması muhtemeldir. Gürültü, ışık oyunları, bağıran insanlar,çılgınca dans eden katılımcılar…Tüm Bunlar, bu yaştaki bir çocuk için çok fazla olabilir. Ona ,arada sırada hava aldırmanız gerekecektir. Aksi takdirde gece uykusu bugün hem sizin için hem de onun için sıkıntılı geçecektir. Aynı paralelde eğer çocuğunuzun odasında çok fazla uyaran varsa(tavanda rengarenk parıldayan yıldız süsler, oyuncaklar, oyuncaklar) bebeğiniz uykuya dalmakta güçlük çekiyor olabilir.
Tam tersi olarak eğer 27 aylık çocuk gerekenden az uyarılıyorsa, günü sadece mutfak, salon ve kendi odası arasında geçiyorsa da sorun yaşarsınız. Onun yeni tecrübeler kazanması, yeni şeyler görmesi gerekmektedir. Bu dengeyi kurmak sizin anne-babalık göreviniz. O sıkılınca neyin kendisine fazla, neyin eksik geldiğini size sinyal olarak verecektir. Gereğini siz yapmalısınız.
Bu konuda da benim endişelerim büyük. Hafta sonları sürekli aktivite içindeyiz. hafta içi bakıcı teyzesiyle sürekli evde. Malesef oturduğumuz yerde de park yok.. Ama evin bahçesi büyük.. Havalar biraz adaha ısınması ve bakıcı teyzesine biraz daha alıştıktan sonra bahçeye top, arabalarını çıkartmasını söyleyeceğim.Ben de mümkün oldukça park-bahçeye getirmeye çalışıyorum.
Bunun dışında değişik kitaplar, aktivitelere yaparak heyecanını canlı tutmaya çalışıyorum..
Fiziksel Yeterlilik :
27 aylık bir bebek tek ayağı üzerinde kısa da olsa bir süre durabilir. Atletik yapısı artık zıplamaya da müsaittir. Kısa süreli olarak yerçekimine karşı koyabilmek onun için müthiş bir meydan okumadır. Bu hareketi önümüzdeki aylarda sık sık yapacağından emin olabilirsiniz.
Yaşamının ilk yılındaki görüntüsünden farklı bir görüntüsü vardır artık onun. Boyu uzamış ve bebeklik yağları kaybolmuştur. Kollarının altındaki tombul şişkinliklerden bahsediyoruz!! Kilolu olmak eskisi kadar rağbet görmüyor. Eskiden kilosu olan bir çocuk ”gürbüz çocuk”, ”annesi iyi bakıyor ”gibi sıfatlarla ödüllendirilirdi. Ama artık fazla kilolu olmak sağlığın bir göstergesi değil. Bebeğinizin aşırı kilolu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
Onu Kucaklayın :
27 Aylık bebek kendisini sizden ayrı bir kişilik olarak konumlandırmaya çalışıyordur. Bağımsız olabilmek için koşmayı, merdivenleri tek başına inip çıkmayı, köşeleri düşmeden dönebilmeyi öğrenmiştir. Ama kendini her zaman güvende hissetmek ister. Kucağınızın her zaman ona açık olduğunu gösterin!
Altuğ bu aralar en sevdiği aktivitesi, koridor bıyunca koşup boytnuma annem diyerek sarılması. Tabii ki bemn de buna bitiyorum. Bebekliğinden beri herkese sarılmayı seven bir çocuktu zaten. Şu aralar, sevdiği çocuklara arkadaş gel, arkadaş git peşinde dolaşıyor. Yakaldığında da sıkı sıkı sarılıyor paşam:))
Bilgi Hapı :
Çocuklar bu dönemde kendilerini hayatın merkezi olarak görürler. Hayatın merkezinin yeni bir rakibe kayması onlar için felaket olur. İstediğiniz kadar adaletli olun, bir çocuğun kardeşini kıskanmasını engellemek çok zor bir iştir. Kıskanmak çok da olumsuz bir gelişim de değildir. Onun yaşından büyük davranmasını beklememiz haksızlık olurdu. Küçük kardeşe kötü bir şey yapmaması için gözünüz her zaman onun üzerinde olsun, bunları inanın kötü niyetinden değil , sadece kişisel gelişimin bir gereği olarak yapıyor. Büyük kardeşin yeterince ilgi ve sevgi aldığından emin olun.
Eşiniz eve yeni bir eş getirse ve ”korkma hanım ikinizi de eşit seviyorum” dese tepkiniz ne olurdu? 27 Aylık miniğinizi anlayın!
kaynak:http://www.bebekolay.com/