12 haftalık hamilelik

yourbaby_week12

Gebelikte her bir 3 aylık döneme trimester denir, gebelik dönemi 3 trimester’dan oluşur. 12. hafta bittiğinde gebeliğin ilk trimesteri bitmiş olur.

Bebek,

12.Hafta gebelik; Bebeğin boyu yaklaşık olarak 5cm civarındadır ve ağırlığı 15 gram kadardır.

Bebeğin tüm organları oluşup şekillenmiştir ve doğuma kadar olan süreçte büyüyüp gelişimini sürdürmeye devam edecektir.

Yanı sıra, bebeğin birbirine yapışık olan el ve ayak parmakları birbirinden ayrılır. Tırnakları henüz tam olarak oluşmamıştır ancak oluşumu devam etmektedir.

Ayrıca, bebeğin erkek veya kız olmasına bağlı olarak dış genital organlarıda şekillenmeye başlar. Bir iki hafta içerisinde ultrason ile ayırt edilebilecek hale gelir. Bu haftada düşük gibi nedenlerle çıplak gözle görülebilen bebeklerin cinsiyeti anlaşılabilir ancak ultrason ile henüz anlaşılamaz.

Anne;

12.hafta ile birlikte hamileliğinizin 3.ayını bitirmiş olacak ve 4.aya başlangıç yapacaksınız. Artık gebeliğiniz dışardan bakıldığında çok belirgin olmasada anlaşılabilir şekilde gözlemlenebilecek.

Aşerme, bulantı,kusma durumlarınız da artık azalmaya başlar ve rahat bir sürece girmiş olursunuz.
Hamileliğin en rahat dönemi 3-6 ay arası dönemdir. Bu dönemde şikayetleriniz azalacak ve 6 aya sonuna kadar rahat bir dönem geçiriyor olacaksınız.

Hamilelikte 12. hafta oldukça önemlidir ve bir takım testler yaptırmanızın da vaktidir.Özellikle “Down sendromu” tarama testi 12. hafta içerisinde yapılır. Bu sebepten 4.aya girdiğiniz bu dönemde doktor muayenesinden geçip gerekli testleri yaptırmanızda fayda var.

İkili testi bu haftada yaptırmanız gerekmektedir. Özellikle kromozom hastalıklarının ve bozukluklarının veya yaş yüksekliği riskinin de var olduğu durumlarda ikili test size sağlam ve kesin sonuçlar verir, dolayısı ile sizde hamileliğiniz boyunca da rahat etmiş olursunuz. Dolayısı ile hamilelik boyunca yaptıracağınız birçok test ortaya çıkacak ve bu testler sağlıklı giden hamileliğin kesin bulgularını ortaya koyacaktır.

11 haftalık hamilelik                                                                                       13 haftalık hamilelik

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

One comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.