13. hamilelik haftası

yourbaby_week13

 

Bebek;  

Boyu 65-68 mm, ağırlığı ise yaklaşık olarak 14-20 gram civarındadır.

Bu haftada bebeğinizin göz kapakları oluşmuştur, ancak 4. aya kadar kapalı kalır. Bebeğiniz parmağını ağzına almaya başlayabilir. Gözleri kafasının yan tarafından ortaya doğru kaymaya ve kulakları normal yerine doğru hareketlenmeye başlamıştır.

Bu haftadan itibaren bebeğinizin karaciğeri safra üretimine başlıyor. Kan şekerinin dengelenmesinden sorumlu insülin hormonu da bu haftadan itibaren bebeğinizin pankreasında üretilmeye başlanıyor.

Akciğerleri henüz hava ile dolu olmasa da bebeğiniz bu haftalardan itibaren solunum hareketleri yaparak solunum kaslarını çalıştırmaya başlıyor.

Anne;

Salgılanan hamilelik hormanları ile cildinizde bir takım değişiklikler olabilir. Genellikle yüz ve boyunda lekeler ile karşılaşılabilir. Özellikle sabahları karşılaşılan sıkıntılar (mide bulanması gibi) yakında sona erecek, hamilelik belirtileri artarak düşük riski azalacaktır.

Rahmin büyümesine bağlı olarak hafıf bir kasık ağrısı hissetmek normaldir.Bu ağrılar büyümekte olan rahiminizin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de  “yuvarlak bağ”adlı yapıyı germesinden kaynaklanan ağrılardır. Rahimin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu ağrılar çok uzun süreli olmazlar ve ligamentlerin gevşeyerek gebeliğe uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar. Ağrılarınız çok şiddetli olduğunda doktorunuzun önerisine göre çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

 

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

One comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.