4. hamilelik haftası

 

4-gebelik-4

Bebek;

1 milimetre büyüklüğündedir. Gerçekten o kadar küçük:))

Bebeğiniz yani embriyonuz bu süreçte katmanlardan oluşmaktadır. 3 katmandan oluşur.Bunlar,

Endoderm, Mezoderm ve Ektoderm.

Endoderm en dış tabakadır.Bu tabakada  karaciğer, akciğer, bağırsak sistemi oluşur.Mezoderm de ise, kaslar, cinsel organ, böbrek ve kemikler oluşurken, Ektoderm debebeğin saçını, gözlerini, cildini ve sinir sistemini oluşturan en dış tabakadır.

Dördüncü haftada bebeğe ait su kesesi için oluşmalar başlayacaktır. Bu kese bebeğe ev sahipliği yapacak, koruyacak, besleyecek ve büyümesi için olanaklar sunacaktır. Amniyotik sıvısı da bebeğe yataklık yapacak ve tüm dönem boyunca bebeğe eşlik edecektir. Plasenta yeterince oluşumunu tamamlayana kadar vitellüs bebeği koruyacak ve bu görevi vitellüs kesesi yapacaktır.

Anne için;

Hazır olun kalp atımlarınız hızlanacak ve dakikada size 15 atımdan daha fazla atım yaşatabilecektir… Bu erken dönemde nabız ölçüldüğü vakit tuhaflık sezilebilecek ve 100’ün üzerinde atım ölçüldüğü esnada hayretler içerisinde kalınacaktır. Göğüslerde dolgunluk artıp renk koyuluğu yaşanmaya başlanacaktır.

Bu hafta artık anne ; hamile olunduğunun farkına varılabilir. Adet gecikmesi yaşanarak test yapar. Kanda yapılan betahcg testiyle kesin sonucu alır. İdrar da yapılan test ile kesin sonuç alınmayabilir.

Folik asitlerinizi ihmal etmemelisiniz. Bu sizin ve bebeğiniz için oldukça önemli. Ev sahipliği yapacak olan vücut tümü ile değişecek ve bebeğe sizden pek çok şey gideceği için folik asit kullanmak önemli olacaktır. Eğer daha önce almaya başlamadıysanız hekime görünmenin zamanı gelmiş olmalıdır…

Dördüncü haftada annede kramp;

Normal beklenecek bir durumdur. Adet sancısına benzetilen bu kramplar çoğu gebe tarafından yaşanabilen ve bezdirici türden kramplar değildir. Ağrı şiddeti artıyorsa ve dayanılmaz hale gelmişse yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir ve kadın doğum uzmanına görünmekte fayda vardır.

3. hamilelik hafta                                                                                         5.hamilelik haftası

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

One comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.