Bebek;
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 22 cm. ve ağırlığı 280 gr. kadardır.
Bebeğinizin vücudu daha önce bahsettiğimiz krem benzeri bir madde olan vernix caseosa ile çevrilidir. Bebeğinizin hassas cildini uzun süre suda kalmanın etkilerinden koruyacaktır. Ultrasonda ise bebeğinizin sürekli hareket halinde olduğunu görebilirsiniz.
Bebek hareketlerini pek çok kadın ilk başta sanki bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetmektedirler. Eşleriniz bebek hareketlerini hissetmek için biraz daha heyecanla beklemeye devam edecekler. Çünkü hareketler henüz dışarıdan elle hissedilebilecek kadar kuvvetli değildir.
Anne;
Bu haftadan itibaren gebelik hormonlarına ve gebeliğin mekanik etkilerine bağlı olarak annelerde bir takım cilt değişiklikleri görülebilmektedir. Gebelik maskesi adı verilen kloazma alın, yanak, burun ve çenede yama tarzı kızarıklıklar oluşmasıdır. Güneşe maruziyetle bu durum belirginleşebilir. Bu lekeler kalıcı olmasa bile bazen zor giderilebilir. Karnınızın, meme dokunuzun ve bazı anne adaylarında kalçaların büyümesine bağlı olarak bu bölgelerde çatlaklar oluşabilir. Çatlayan cilt alanlarında kaşıntılar sıktır. Eski kıyafetlerinizin hemen hemen hiçbirinin üzerinize olmadığını fark edeceksiniz.
Bir başka değişiklik ise memelerinizdeki areola adını verdiğimiz kahverengi alanın giderek büyümeye başlamasıdır. Bazen areola memenin yarısını kaplayabilir ve normal olmakla birlikte doğumdan sonra onikinci aya kadar devam edebilir.
One comment
Pingback: 19. Hamilelik haftası | Budamedya