Prof. Dr. BenalBüyükgebiz ile Süt Gerçekleri Sohbetimiz-1

IMG_3145

 

Geçtiğimiz günlerde Fikir annesinden Nora ve Çocuk hekimi Prof. Dr. BenalBüyükgebiz ile süt hakkında sohbet ettik. Benim açımdan çok faydalı bir sohbet oldu. Süt ile ilgili kafam da pek çok sorunun cevabını aldığım için Benal Hanıma ve Nora’ya çok teşekkür ederim.

Benal Hanım’la sohbet etmeye gitmeden önce sosyal medya üzerinden annelerin de sorularını aldım. Ve hepsini tek tek buradan da paylaşacağım.

Anne sütünün ne kadar önemli ve faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çocuğumuz 1 yaşına kadar içmediği inek sütünü, 1 yaşından itibaren içmeye başlayacak. İşte orada benim kadar diğer annelerinde en fazla merak ettiği, hangi sütü içirmek gerektiği. Çiğ süt mü, UHT mi yoksa pastörize sütü mü tercih etmeliyiz? Benal hanıma ilk sorduğum soru da bununla ilgiliydi.

Benal hanım da bu konuyu çok güzel açıkladı.’’ Eğer inek sağlıklı ise,  antibiyotik almıyorsa, doğal ve sağlıklı koşullarda besleniyorsa ve süt sağıldığı ortamda tüketilecek ise, bu süt sağıldıktan çok kısa bir süre içinde kaynatıldıktan sonra tüketilebilir. Ancak bu süt, sağıldığı ortamda tüketilmeyecek, dağıtılacak ise tüketiciye ulaşıncaya kadar soğuk zincirin bozulmaması gerekir. Tabii her iki koşulda da sütü sağan kişini ve sütün içine sağıldığı kapların temiz olması gerekir.’’

Ama büyük şehirlerde bu şartlarda çiğ inek sütüne ulaşabilmek gerçekten çok zor.  Altuğ küçükken bizim de çiğ süt maceramız var.Ben sosyal medya da bulduğum ve arkadaşlarımın da çiğ süt aldığı 2 farklı çiftlikten süt aldım. Bir tanesinin kargo ile geliş şeklinden dolayı,hijyenik olmadığını düşündüm. Bir daha süt dışındaki siparişimlerimi de kestim. İkincisinin de içindeki suyun fazla olduğunu düşündüm ve sütün rengini beğenmedim. Oğluma da bu nedenle vermedim. Ama yakın arkadaşım çok memnun olduğunu bana tekrar tekrar söyleyince yine de şans verdim. Fakat ikinci kere sipariş verdiğimde yine aynı şekilde süt gelince kesinlikle oradan da süt sipariş vermeyeceğime karar verdim. Evimizin yakınında bir market çiğ süt satıyordu. Ondan da az miktarda aldım. Onun da kaynatırken, kokusu bana tuhaf geldi.Bu deneyimlerden sonra oğluma çiğ süt vermeye çalışmaktan vazgeçtim.

Marketlerden alacağımız sütler içinde pastörize ve UHT sütler var. Bunlardan hangisini tercih etmeliyiz diye sordum. Benal hanım ‘’pastörize ve UHT süt nedir?’’ , önce bunu açıkladı. ‘’ Ambalajlı sütler, uzun ömürlü veya pastorize olabilirler. Aralarındaki fark, ısıl işlemin süre/derecesidir. Marketlerde buzdolabında satılan pastörize sütler veya bir başka tabirle şişe/karton sütler, kaynama derecesinin altında genellikle sütün 72-80°Cde 14-16 saniye süreyle ısıya tabii tutulması ile elde edilir. Böylece süt, hastalık yapan bakterilerden tamamen, diğer bakterilerden de çoğunlukla arındırılmış olur. Bu işlemde canlı bakteriler tamamen yok olmaz, uyur hale gelir. Bu sebeple soğukta muhafaza edilmek şartıyla dayanma süreleri beş-on gün arasındadır. Uzun ömürlü sütler veya market raflarında satılan sütler ise halk arasında kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Özel bir teknolojik işlemle 135-150°Cderecede 2-4 saniye süreyle tutularak içlerinde sütün bozulmasına neden olan ve hastalık yapan bakterilerin tümü yokedilir.  Sütün içinde hiçbir patojen mikrop kalmadığı için süt uzun süre dayanabilir hale gelir. UHT uzun ömürlü sütün dayanma süresi açılmadığı sürece 4 aydır. Kutu açıldıktan sonra ise aynı pastorize sütler gibi buzdolabında saklanmalı ve en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir. ‘’ Hangisi peki dediğimde ‘’Her iki süt çeşidi de, dayanma süreleri içinde sütün besleyici değerini taşırlar ve güvenle tüketilebilirler.’’ diye cevapladı.

 

Sohbetimizin ilk bölümü bu kadar. Ama sevgili anneler birkaç gün içinde ikinci bölümünü de yayınlayacağım:))

Check Also

Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz!

  Onkim ile Bebeğe Hazırlanıyoruz! Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.