Bebeklerde Büyüme Atakları ve sizin için ipuçları

 

Bebeklerde Büyüme Atakları ve sizin için ipuçları

 

Bebeğiniz, ilk iki ayında büyüme hızı çok hızlıdır. Büyüme süreci içinde farklı zamanlarda büyüme atakları olabilir. Bu dönemlerde bebeğinize sanki sütünüz yetmiyor, aç kalmış, bir sorunu var  gibi hissedebilirsiniz.

Büyüme atakları;
2 yaşına gelene kadar toplamda 10 atak geçirmektedir. Bunlar ortalama 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 ve 75. haftalarda meydana gelmekte ve yaklaşık 2-7 gün arasında sürmektedir.

Hafta hesabı yaparken, doğmasını beklediğiniz hafta üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

Büyüme Atağı Dönemleri

5. Hafta: Dış dünyayla ilk tanışmanın olduğu dönemdir. Duyular, metabolizma ve iç organlar bu süreçte gelişir.
8. Hafta: Vücuttaki kas ve tendonların algılandığı, bu nedenle gaz sancılarının yaşanmaya başladığı zamandır. Miniğiniz el ve kollarını keşfeder.
12. Hafta: Yavrunuz sesini keşfeder, el ve kollarını hareket ettirerek nesnelere dokunmaya çalışır. Hareketlenmenin arttığı günler bu haftalarda yaşanır.
19. Hafta: Motor becerileri gelişmeye ve parmaklarını kullanmaya başlar. Çıkardığı sesler hecelere dönüşür. Adını duyunca tepki verebilir.
26. Hafta: Taklit yeteneği gelişir. Anneden uzaklaşınca ağlama ve gördüğünü isteme gibi durumlar yaşanmaya başlar.
37. Hafta: Kendi kararlarını kendi vermeye başlayarak birçok şeyi gruplara ayırmayı öğrenir.
46. Hafta: Sıçrama zamanları içerisinde en uzun süreni ve en sıkıntılı olanıdır. Emekleme, yürümeyi öğrenme, kendi yemeğini tek başına yemeye çalışma gibi birçok yeteneğinin gelişme zamanıdır. Ortalama 45 gün sürer.
55. Hafta: Bir yaşının tamamlanması ile birlikte ev içinde size yardım etmeye çalışmak gibi daha ileri beceriler kazanmaya başlar.
64. Hafta: Koyduğunuz kuralları ve yaptığınız ikazları anlamaya başlar.
75. Hafta: Sen, ben ayrımını öğrenir. Soyut kavramları algılamaya ve kendi fikirlerini oluşturmaya başlar.

Atak haftaları her çocukta değişkenlik gösterebilir. Söylenen haftaların hemen öncesi veya sonrasında olabilir.

Bı dönemlerde bebeğinizin daha fazla beslenmeye ihtiyacı olabilir ve sürekli memenizde durmak isteyebilir.  Bol bol tenteması halinde olun. Bebeğinizi dinlemeye çalışın, isteklerini cevap vermeye çalışın. Kolay değildir ama endişelenmeyin!

Siz bu dönemler de ne yapmalısınız?

Bebeğiniz sizi sık sık emmek isteyebilir. Bu dönemde sütüm yetecek mi endişesine kapılmayın. Emzirmeye, bol bol ten teması halinde olup,  kendinize  dikkat etmeyi unutma!Bu dönem de  duygusal ve fiziksel olarak  hafifletmek için:

Bebeğinizin doğru pozisyonda  emse bile, sık yapılan emzirme seansları meme uçlarınız için hassaslaşabilir. Bu dönem de;

  • Silmeden kullanılan Meme ucu kremleri kullanabilirsiniz.
  • Sıcak bir kompres uygulayın: Herhangi bir hassasiyeti azaltmak ve kan dolaşımını artırmak için göğüslerinizi ılık, nemli bir havluyla yaklaşık 10 dakika boyunca kompres yapın.
  • Balenli sütyenlerden kaçının: Balenler memelere gereksiz yere baskı uygulayarak daha da fazla ağrıya neden olabilir.
  • Üstsüz gez: Evde üstünüzü çıkarın hem hava hem de sürtünmeyi ortadan kaldıracak ve tahriş olmuş meme uçları için harikalar yaratacaktır.
  • Emzirme pozisyonunuzu değiştirin;  Bu, her emzirme pozisyonu meme uçlarını biraz farklı şekillerde etkilediği için meme uçlarınızı “yıpranmaması ve aşınmamasına” yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenin ve susuz kalmayın

Bebeğiniz  sizi sık sık emeceği için çok fazla kalori kaybınız olacaktır.  Vücudunuz günde ortalama 500 kaloriye kadar kaybedebilir! O nedenle hayvansal protein ağırlıklı beslenin. Su içmek de önemlidir; emziren bir annenin daha fazla süt üretme taleplerini yerine getirmek için fazladan suya ihtiyacı vardır. . Günde en az 8 -10 bardak su için.

Profesyonel yardım alın

Bu süreci yanlız başına atlatamıyorsanız mutlaka destek alın. Çocuk doktorunuz, emzirme danışmanınızdan destek almayı ihmal etmeyin.

Aile ve arkadaşlardan yardım alın

Bu süreçte eşinizden destek alın. Ev alışverişini yapabilir, size yemek konusunda destek olabilir. Birçok konuda eşiniz destek olabileceği gibi aile fertlerinden de destek almaktan çekinmeyin. Size yemek yapabilir, uyumanızı sağlayabilirler.

Bebek taşıyıcılarından faydalanın ve ten tene temas uygulaması

Bebek sürekli emmek istediğinde bebek taşıyıcısına koy!  Bu şekilde diğer işlerinle uğraşırken bebeğin hep kucağında olabilir hep emebilir. Ayrıca ten tene teması  da destekler.

Ten tene temas çok önemlidir. Bu basit uygulama sütü arttırmak için, endorfin seviyesini yükseltir ve telaşlı bir bebeği sakinleştirir .

Olumlu düşünmeye çalış

Bu süreç o kadar hızlı geçecek ki, bir bakmışsın bebeğin okula başlamış. Yaşarken hiç kolay değil, haklısın. Siz ne kadar rahat Ve iyiyseniz İnan’ın bebeğiniz de o kadar sakin ve huzurlu olacaktır. Siz rahat olduğunuzda oksitosin salımını aratacağı için sütünüzün miktarı da olumlu etkilenecektir.

Şunu unutmayın ki, be durum bebek gelişiminin ortak noktasından biridir!

Geceleri atak dönemlerinde nasıl geçecek?

Büyüme ataklarının olduğu dönemlerde bebeğiniz sizi sık sık emmek isteyecektir. Özellikle gece emzirmek de çok önemli. Bebeğinizi gece emzirmeniz süt yapan hormon prolaktini olumlu etkileyecektir.

Kendiniz için bir alan oluşturun

Evinizde huzur içinde rahatlayabileceğiniz  özel bir yer kurun. Rahat bir sandalyeniz olduğundan emin olun ve daha fazla konfor için ihtiyacınız olabilecek her şeyi yanınıza alın – bir emzirme yastığı, battaniye, atıştırmalıklar, büyük bir sürahi su (!), Meme ucu kremi, gümüş kapak..

Yatıştırıcı teknikleri kullanın

Bebeğinizi uykulu modda tutmak için  sallanan Ve titreyen ana kucaklarından Ve anne karnında hissetmesine yardımcı olan beta gürültüden yararlanabilirsiniz.

Parlak ışıklardan, yüksek seslerden veya çok fazla uyarandan kaçının. Süt kaynağınızı artırmak, sakinleştirici oksitosin seviyelerini desteklemek ve bebeği mutlu ve sakin tutmak için ten tene temasa önem vermelisiniz.

Esnek ol

Gündüz programınıza göre esnekliğe sahip olmak geceleri ayakta kalmanın daha kolay yönetilebilir hissetmesini sağlayabilir. Bebek gün içinde uyuduğunda uyuyun. Ev işleri bekleyebilir ve Instagram’da gezinmek size enerji vermez.

Veya yardım için bir arkadaşınıza veya aile üyenize sorun. Yeterli uyku (ve uygun bir diyet!) Sizi daha tazelenmiş hissettirmek ve akşam geç saatlerde uzun uzun beslenmeyi yönetme yeteneğine sahip olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Mamayla Beslenen Bebekler Büyüme Atakları?

Formülle beslenen bebekler, genellikle emzirilenlerden daha az miktarda olmasına rağmen, bu davranışı sergileyebilir. Neyse ki, aynı püf noktaların ve püf noktalarının çoğu formülle beslenen bebekler için de işe yarayacaktır.

Bebek Fazla Beslenebilir mi?

Bebeğinizi aşırı beslemek teknik olarak mümkün olsa da, emzirilen bir bebeğin göğsünüzden süt çıkarması için çok fazla süt alması çok olası değildir! Bebeğiniz, genellikle daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olduğunu veya tatmin olduğunu gösteren ipuçları vererek sizi yönlendirecektir.

Eğer biberonla besleniyorsanız, yavaş akışlı bir biberon deneyin .

Yeterince Anne Sütü Hazırlıyorum mu?

Yoğun besleme, yeni annelerin  sütünün yetip yetmediğini merak etmelerine neden olabilir. Çoğu durumda, bebeğinizin yoğun beslemesinin süt miktarınızla ilgisi yoktur. Aksine, bebek sadece büyümek için gereken besleyiciye ihtiyaç duyar!

Yoğun beslemenin ekstra taleplerinde yardımcı olmak için süt miktarınızı artıran sür arttırıcı yiyecekler ve çaylar ekleyebilirsiniz, ancak bebeğiniz yetersiz beslenmenin belirtileri göstermediği sürece endişelenmeyin.

Başka Bir Şey Yanlış Olabilir mi?

Bazen bebeğin emme konusundaki sürekli arzusu veya genel karışıklık, 

Kolik, bebeklik reflüyü, gaz gibi diğer sorunlardan kaynaklanıyor olabilir .

Aşağıdakilere dikkat etmek istediğiniz işaretler:

  • Bebek kilo kaybediyor
  • Bebeğin daha az ıslak / kirli bebek bezi var
  • Bebeğin ateşi var
  • Göğüsleriniz beslendikten sonra boş görünmüyor

Bu belirtiler mevcutsa, yardım için çocuk doktorunuzu veya emzirme danışmanını arayın. Yoğun beslemesinin başlaması sırasında, bebek kilo almalı ve çocuk bezi takibini iyi yapmalısınız; böylece bu belirtiler başka bir sorunu ortaya koyabilir.

Check Also

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?

Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken Nelere dikkat etmeliyiz?   Yenidoğan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin konforu ve …

One comment

  1. Şöyle bir hesaplama buldum ve doğru sonuçlar veriyor, atak haftaları konusunda annelere mutlaka fikir verecektir.

    https://hesapliyor.com/bebek-atak-haftasi-hesaplama/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.