6.Ayda Ekgıdaya Başlarken
Bebeğimiz artık 6 aylık olunca veya doldurduğunda ek gıdaya başlama amanı gelmiş oluyor.İşte o zaman annelerin genelde heyecanı artmaya, planlamalara başlıyorlar.
Bu yazımda ilk başlangıcı ve bu ay içinde ne yapılmasından bahsettmek isterim.
İlk başlangıç sebze, meyve veya yoğurt şeklinde olabilir. Benim tercihim sebze ile başlamak olur, doktorunuz onay veriyorsa.
6 ay boyunca sebze, meyve, yoğurt, yumurta sarısı, et ve tahıllardan 1-2 tanesini denemiş olmalısınız. Acele etmiyoruz, 7. ayada biraz kayabilir. 3 gün kuralına dikkat ediyoruz.
Meyve ve sebzeler içinde patlıcan ve bakla 2 yaşına kadar vermezken, çilek, domates de 1 yaş öncesi çoğu zaman önerilmez.Tuz, şeker, bal, yumurta akı ( bazen 10. aydan sonra başlanabilir), hazır konserve, hazır çorbalar, salça, şekerli reçeller , inek ve keçi sütü 1 yaşına kadar verilmez. Onun dışındaki meyve ve sebzeleri mevsimlere göre bebeklerimize verebiliriz.
Sebzeler;
Sebzeleri denerken 2 şekilde başlanabilir. bazen tek tek bebeğe tanıtılırken bazı çocuk doktorları patates, kabak, havuç ve pirinçten oluşan bir çorba ile başlamayı önerir. sebze ve tahıllı haşlayıp veya buharda pişirip , çatalla ezer içine soğuk sıkım sızma zeytinyağı ekleyerek bebeğinize ilave edebilirsiniz.
İlk denemelerde önce 1-2 çay kaşığı, 2. gün 1 tatlı kaşığı, 3 gün ise 1 çorba kaşığı ile ilerleyebilirsiniz.
4-5 tane sebze tanıttıktan sonra meyve ile tanıştırma zamanı geldi. ilk başta içi beyaz olan meyvelerle başlamak tavsiye edilir. Elma, armut, muz gibi. Avokadoyu meyveden kabul ederek onu da tanıtırsınız. Şeftali, kayısı zamanı ise onlarda sıra ile bebeklere tanıtabilirsiniz. Ayrıca kuru kayısı, kuru erik, hurma da özellikle kışın bebeklere tattırabilirsiniz.
Meyveden sonra yoğurt başlanabilir. Yoğurt için iyi kalite bir süt ve maya ile 3 günde bir bebeğinize yoğurt mayalayabilirsiniz.
Bu süreçte sebzelerinize kuzu kıyması eklemelisiniz. yine arada yumurta sarısını da önce çay kaşığının ucuyla denemeye başlayabilirsiniz.
Su vermek;
Ek gıdaya başladıktan sonra bebeğimize su. ermeye de başlayabiliriz. ilk günlerde 1-2 çay kaşığı ile başlayıp 30-100cc kadar su bebeklerimize verebiliriz. Suyu biberonla değil, alıştırma bardağı ile vermenizi tavsiye ederim.
Sadece sebze verdiğinizde öğlen uykusundan önce veya sonra, sebze ve meyve başladığınızda öğle uykusundan önce sebze, uyanınca meyve şeklinde devam ederken, yoğurt eklendiğinde isterseniz sebze ile yoğurdu veya meyve ile yoğurdu birlikte verip iki öğün şekilde ilerleyebilirsiniz. Ya da 10.30 gibi meyve, 12.30-13.00 gibi sebze, 15-16 .00 gibi yoğurt şekilde ilerleyebilirsiniz.
6 Aylık Bebek sebze, meyve ve yoğurt denedikten sonra 2-3 öğün şekilde devam ederken bu öğünlerin toplam miktarı 2 çay bardağı ( bebek kavanozu) kadar olmalıdır. Lütfen acele etmeyin, küçük küçük porsiyonlarda bol çeşitle bebeğinizi tanıştırmalıyız.
Bu dönemde bebeğinize farklı ama lezzetli karışımlar ikram etmelisiniz.
Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🙂