Ek gıdaya Erken ve Geç Başlamanın Dezavantajları

13879

 

Ek gıdaya Erken ve Geç Başlamanın Dezavantajları

• Tamamlayıcı besinlere erken başlama ile anne sütü verimi ve anne sütü verme süresi azalır.

• Tamamlayıcı besinler önemli bir bulaşma kaynağı olduğu için bu besinlere erken başlama ile anne sütündeki koruyucu etmenler daha az alınır. Bu nedenle bebeklerde hastalık görülme oranı ve bu hastalıklara bağlı ölüm riski artar.

• Tamamlayıcı besinlerin besin değerleri anne sütüne göre daha düşüktür ve anne sütünün yerine geçemezler.

• Tamamlayıcı besinlere erken başlama sonucunda anne sütü ile beslenme süresinin kısalması, bebeğin anne sütünden yararlanmamasına neden olur.

• Tamamlayıcı besinlere erken başlanması ve anne sütü ile birlikte aynı öğünde kullanılması anne sütündeki demir, çinko gibi birçok besin öğesinin emilimini azaltır.

• Tamamlayıcı besinlere erken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle barsak villus işlevlerinin bozulması riski artar.

• Tamamlayıcı besinlere geç başlanması sonucunda ise bebeğin bü- yüme ve gelişmesi duraksamakta, malnütrisyon (kötü beslenme) ve çeşitli vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır.

• Tamamlayıcı besinlere geç başlanması ile demir ve çinko gibi mikro besin eksiklikleri oluşmaktadır. Çünkü 6. aya kadar bebeğe yeterli miktarda demir ve çinko sağlayan anne sütü, bu süreden sonra tek başına yetersiz kalmaktadır. • Ayrıca tamamlayıcı besinlere geç başlama ile bebeğin çiğneme gibi yeme işlevlerinin gelişimi ile yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir.

• Eğer ilk 6 aylık dönemde anne sütü azalıyorsa (yanlış emzirme tekniği sonucu veya göğüslerdeki sütün tamamen boşaltılmaması sonucu), önce anneye anne sütünün arttırılmasına yönelik eğitim verilmeli, yanlışlar düzeltilmeli ve tamamlayıcı besinlere gereksiz yere erken başlanmamalıdır.

Yaşamın ilk 15 haftasından önce tamamlayıcı besinlere geçen çocuklar, 6 aydan sonra tamamlayıcı besinlere geçen çocuklarla karşılaştırıldıklarında, 7 yaşında solunum sistemi bozukluklarının daha sık olduğu (sırasıyla % 21 ve % 10) ve vücut yağlanmasının daha yüksek olduğu (sırasıyla % 19 ve % 17) gösterilmiştir.

Check Also

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi

BLW- Bebeğin Kendi Kendine Yeme Yöntemi   BLW (Bebeğin Kendi Kendine Yemesi – Baby-Led Weaning), …

8 Yorumlar

  1. Merhaba
    Ek gidaya geciste meyve ile mi baslamak dogru yoksa sebze ile mi? Meyve ile baslayan cocuklarda tatliya duskunluk daha cok oluyor diyorlar bu dogru mu?

    • Seda hanı
      m eğer meyve ile başlanırsa bazı bebekler sebzeleri yemeyi ret edebiliyor. Meyve tatlımsı oluğu için. ama her bebek için geçerli değildir. Çocuk dr. tavisyeleri nasılsa o şekilde devam etmenizi tavsiye ederim.

  2. Kolay gelsin.benim bebeğim 5 ay 10 günlük deneme olarak günlük sütten yoğurt mayalamıştı onada bi çay kaşığı kadar tattırdım diliyle geri itti normaşmi bide biz yemek yerken yemeklere pek ilgi göstermiyor normal midir

    • Esin hanım ben bir diyetisyen olarak sorunuza cevap vermek istiyorum.bebeğimiz 180 günü doldurmadan ek besine başlanmasını cok doğru bulmuyoruz.şöyle düşünün ki çocuğunuz zaten 2yaşından sonra anne sütüyle bağını kesip tamamen yetişkinler gibi besinlerle beslenecek neden anne sütü alma zamanında erkenden gıdaya başlayalım ki değil mi.yoğurt mayalamanız çok güzel doğru bir davranış. Bebeğiniz 9 aylık olduktan sonra yemek masasına da ilgi göstermeye başlar meraklanmayın.acele etmeyin sadece bebeğinizin kilosu normal ise anne sütünüz de yeterliyse 6ay tamamlanmadan ek besin vermenize gerek yok.

      • Feyza hanım benim kızım 8 gün sonra 8.ayını dolduracak.kilosu 7 aylıkken 7 kg du
        Boyu da 68 cm di. 6.ayında da aynı boy ve kilodaydı.çalıştığım için kızıma annem bakıyor. İşyerinde her gün sağıyorum 300-320 ml civarı.sağdığım sütü 1 gün sonra 3-4 öğün de yiyor.evolvianın devam sütünü de veriyoruz .ek gıda olarak da meyve sebze püresi yapıyoruz.kahvaltısında yumurta sarısı lor peyniri veriyoruz .sebzeyi sevmiyor.1 ay boyunca neden büyümesinde gelişme olmamış olabilir.

  3. Merhabalar ben 3bucuk aylık bebeğim var 2.915grm doğdu sütüm az geliyor yetmediği için esama mama veriyorum şu anda 5.400 kilosu benim sormak istediğim yavaş yavaş emmeyi bırakıyor mamayı daha çok yiyiyo ve bazı zaman 150 ml veriyorum ama bazen yinede agliyo sürekli istiyo ben ek gıdaya geçmek istiyorum azar azar biseyler tattırmak istiyorum herhangi bir zararı olurmu beni bilgilendirirsenz sevinirim teşekkürler.

  4. merhaba Feyza Hanim;
    benim bebegim 3 aylik, dogdugundan beri aptamil iciyoruz, benim sutumle doymadigi ic8n doktorlar bunu onerdi, ek gidaya baslasammi, nasil olsa benim sutumle doymuyor

  5. Merhaba benim bebeğim yeni 4.aylik oldu kilosu 7400. Sukur sütüm iyi tabii bunun için bende cok çabalıyorum. Eger boyle kilosu iyi devam eder sutum de iyi gelirse ek gidaya daha gec baslanilabilir mi yoksa en gec 6.ay tamamlaninca ek gidaya gecmek gerekir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.